Aktuellt om utgivningen

21 november

EXTRA EXTRA Julerbjudande!

Hela bokserien Petras bilder med fem delar om konst för barn säljs just nu för endast 300 kr.

Beställ genom att maila direkt till Torhild förlag: elisabetstar@hotmail.com

24 augusti

Tack vare ett arbetsstipendium från Författarfonden är jag just nu tjänstledig från mitt jobb för att ägna mig åt mitt författarskap. Det är en så stor gåva att få göra detta! Men jag kommer inte att skriva om konst utan om idrott, vilket är en stor skillnad. Samtidigt är hantverket det samma: en berättelse vill bli gestaltad, karaktärer vill ta form och miljöer skildras. Det blir en underbar höst!

I början av sommaren kom tidskriften Konstperspektiv med en kort recension om konstböckerna Petras bilder. Skribenten skrev:

”Petras bilder är en originell och faktiskt helt underbar serie böcker som förtjänar att upptäckas av fler. Bättre sätt att komma in på och inspirera till samtal om konst är svåra att hitta.”

8 maj

Precis som alla andra kulturutövare påverkas även jag av den pågående coronapandemin. Nu i maj skulle jag ha haft ett föredrag för Uplands konstförening. Det är dessvärre inställt.

Men bokserien har läsare! Nyligen skickade jag ett stort antal böcker till en återförsäljare.

I dagarna kommer senaste numret av tidskriften Konstperspektiv och bokserien Petras bilder uppmärksammas!

Beställ bokserien via mail till författaren eller gå in på Adlibris och Bokus!

Februari

Jag har svarat på ett debattinlägg i Dagens Nyheters kulturdel. Författaren Agnes Lidbeck skrev om hur hon upplevde att barn stör hennes möte med konsten på konstmuseer. Jag blev arg över det som jag läste och replikerade snabbt. Och kom med i tidningen!

Min replik i DN om konstmuseer.

1 december

Nu laddar jag för julmarknaden på Wiks slott lördag 7 december. Det är alltid lika roligt att träffa intresserade besökare och få prata om bokserien!

28 november

Upsala Nya Tidning har uppmärksammat bokserien, jättekul! En intervju med mig publicerades för en vecka sedan, söndag 24 november.

2 november

Tack till alla er som kom på releasen för ”Här. Hand. Häller” som Konstfrämjandet stod värd för på Ateljéföreningen Hospitalet! Jag är så glad över hur releasen blev och som också var en utställning för Emily Ryans illustrationer. I filmen från releasen berättar jag om den senaste boken och om projektet!

Releasen var också en bildningsaktion riktad till politiker i Sölvesborg. Samstyret i kommunen klubbade i september igenom ett nytt handlingsprogram för politiken som innebar detaljerad styrning på kulturområdet. I programmet står det att vid inköp av konst till kommunen ska klassisk konst gå före ”utmanande samtidskonst”. Bildningsaktionen innebar att jag packade ett paket med böcker, lärarhandledning och ett diagnostiskt test.

Sveriges radio P4 Blekinge gjorde en direktsänd intervju med mig om aktionen. Reportern hade också tagit en kommentar från kommunalråd Louise Erixson.

Lyssna på inslaget här:

18 oktober

På onsdag är det release för ”Här. Hand. Häller” hos Ateljéföreningen Hospitalet! En bildningsaktion kommer att genomföras riktad till politiker i Sölvesborg som nyligen beslutade om ett nytt handlingsprogram för kulturområdet och som begränsar konstens frihet. Dessutom reduceras samtidskonsten till att endast bestå av ett innehåll, politikerna talar om ”mens-konst” som om det var en genre vilket det ju inte är. Sen när definierar vi konst utifrån dess innehåll? Har du hört talas om träd-konst (målningar med landskap)? Eller havs-konst (målningar med havsmotiv)? Eller djur-konst, blom-konst, kunga-konst?

I dagarna har jag skickat ut ett pressmeddelande om releasen med bildningsaktion.

27 september
Omslagsbild till nya boken Här. Hand. Häller
Omslaget till nya boken Här. Hand. Häller

Nya boken ”Här. Hand. Häller” är nu på tryckeriet, den släpps 19 oktober och en releasefest hålls i Uppsala onsdag 23 oktober! Konstfrämjandet är värd för releasen på Ateljéföreningen Hospitalet. Välkommen!

Jag är så nöjd med omslaget som är så snyggt! Illustratör är Emily Ryan.

25 augusti

Lärarhandledning till konstbokserien Petras bilder

Nu finns en ny lärarhandledning som hjälper dig som är lärare att använda bokserien ”Petras bilder” i din undervisning på lågstadiet! Handledningen har uppdaterats med en text om den nya boken ”Här. Hand. Häller” som ges ut i oktober.

7 juni
City horses Foto: Tina Axelsson

”Petra hasade sig närmare tv:n. Hon såg tjejerna som var klädda i svarta, bruna och grå jackor och jeans. De sprang tillsammans i en stor klunga, galopperade och slängde med håret hit och dit. Så saktade de ner farten och stannade vid en staty mitt i en park. Några skrapade med ena foten i marken, några frustade. Statyn var en man som satt på en häst. ”Genom konstverket vill kvinnorna ta plats i det offentliga rummet” hörde Petra en röst på tv som sa.

– Konst, sa hon frågande tyst för sig själv.

– Är det där konst?”

Den femte delen i konstbokserien ”Petras bilder” börjar nu ta form! Arbetstiteln ”Här. Hand. Häller” refererar till det performativa i samtidskonsten, som ju finns i verket City horses av Anna Källblad och Helena Byström. I berättelsen lyfts i synnerhet kvinnliga konstnärskap fram: Adrian Piper och Louise Bourgeois.

24 februari

Från och med 1 mars är jag tjänstledig en dag i veckan. Det betyder skrivtid! Och tid för att göra författarbesök. Jag är nu med i Författarcentrum och kan bokas för besök i exempelvis skolklasser!

författarcentrumpresentation
16 februari

Nu finns en trailer för den senaste boken Den flygande hästen! Skådespelare: Signe Sandberg Larsson.

 
21 januari

Bibliotekstjänst har recenserat Den flygande hästen. Jag är väldigt glad över recensentens ord!

”Det här är en ovanlig och viktig serie som tar läsaren på allvar.”

Från BTJ-häfte 2, 2019:  

Kapitelbok. Det här är fjärde boken i serien Petras bilder som är en serie konstböcker för barn, i skönlitterär inramning. Genom sin granne Fredrika upptäcker Petra konsten i sin vardag. Hela serien försöker att konstpedagogiskt förmedla sätt att närma sig och prata om konst. I den här delen har den nya skolkatalogen kommit och Petra har rört sig precis när slutaren öppnades och stängdes. Hon blev alldeles suddig i ansiktet och kände sig inte som en riktig människa. Fredrika visar henne då foton av människor tagna av olika kända fotografer och berättar om både fotografen och bilden och jämför dem t ex med modemagasinens bilder. Det blir en diskussion om normer, fotohistoria och skönhetsideal. Om skillnaden att se ut och att vara. Möjligheten att genom konsten närma sig existentiella frågor och modet att våga vara sig själv. Det här är en ovanlig och viktig serie som tar läsaren på allvar. Berättelsen har ett makligt tempo och världen dröjer kvar och blir synlig genom den allvarsamma Petras ögon tillsammans med Fredrikas frågor. Det är ett fint berättargrepp som skapar tankar hos läsaren. Författaren är konstkritiker och journalist. De utmärkta illustrationerna är gjorda av Emily Ryan.

bokbildInsta
9 december

Debattartikeln är publicerad i tidningen Skolvärlden! Det är helt rätt forum för mitt resonemang om att skolan måste ta bildämnet på allvar, i synnerhet i vår bildrika och digitala samtid när sociala medier används också av yngre barn.

Läs hela debattartikeln här

Bild på debattartikeln från Skolvärlden
 
 
8 december

I dag, lördag, har jag varit med på Wiks slotts julmarknad. Det bästa med att vara med på marknader är att få träffa alla som är intresserade av bokserien. Tack för alla glada tillrop! Särskilt från dig som var bibliotekarie och som stod och tittade på böckerna en lång stund och därefter utbrast:

”De här böckerna är ju helt unika!”

3 december

Jag har skrivit en debattartikel om vikten av att lära också mindre barn om bilder.

”Skolans bildämne måste tas på allvar i vår digitala och bildrika samtid. Redan spädbarn möter bilder i sin vardag när de använder mobiltelefoner och surfplattor, men för skolans lägre åldrar saknas material för att ge barn ett språk för att analysera bilder. Det innebär inte bara att barnen okritiskt tar till sig bilder, stilla och rörliga, utan även att skolor saknar möjlighet att leva upp till läroplanens krav.”

Petras bilder är böcker för skolan!
1 december
Bizart

Det var ett tag sen som jag uppdaterade webbplatsen om konstbokserien Petras bilder. Det betyder inte att inget har hänt, tvärtom böckerna har fått stor uppmärksamhet på olika sätt. Senast i Uppsalas finfina magasin Bizart som tipsade om nya ”Den flygande hästen” under vinjetten Upptäck!

Eleverna i Sveaskolan i Örebro fortsätter att läsa bokserien. Under hösten har de tagit sig an del 2 och 3 och tydligen har böckerna väckt många tankar och fått igång diskussioner! Läraren Berit Hellström skriver: ”På ett roligt och spännande sätt hjälper författaren Torhild Sandberg oss att se bilder i vardagen. Eleverna blir nyfikna på bilder.” Efter att ha läst del tre, ”Klockan som rinner” skapade eleverna en stad:

”Efter vi läst boken skapade vi bilder av en stad med mest rektanglar men även kvadrater och trianglar i tidningspapper. Alla bilder blev olika men lika fantastiska! Det var en uppskattad bilduppgift och alla var nöjda med sina bilder.”

Recensionen finns på Örebro pedagogs bokblogg.

Jag hade svårt att hålla tårarna borta när jag läste lärarens text.

bokstapel
 
skolforum_monter

Nya boken ”Den flygande hästen” har fått flera recensioner, bland annat av Agneta Norrgård, recensent i SvT:s Gokväll, och av bildlärare Åsa Fant Pedersjö.

Agneta Norrgård skriver i sociala medier:

”Jag rekommenderar samtliga böcker i serien. Så rolig och behaglig mix mellan vardagliga händelser och historiska fakta. De ger igenkänning, förklaring, ny kunskap och inspiration till läsaren.”

Åsa Fant Pedersjö skriver på sin blogg Bildläraren ”I boken får man lära sig om självporträtt, att foto är starka bilder för att de ser så verkliga och sanna ut. Det är väldigt lätt att bli lurad av bilder men att bilder även kan hjälpa oss. En bra introduktion till bildanalys av fotografi. Efter att ha läst alla fyra böckerna om Petra så är denna boken min favorit. Den berör mej med de djupa frågorna riktade till en nioåring.”

Onsdag 23 oktober hade vi releasefest för ”Den flygande hästen” i den underbart fina bokhandeln Läslusen i Uppsala. Boken firades med bubbel och mingel.

release_läslusen

Samma dag gjorde SR P4 Uppland en intervju med mig om böckerna och om vikten av att fundera över bilders innehåll. Lyssna på intervjun här: Sveriges radio P4 Uppland

Även SR P4 Norrbotten har sänt en intervju med mig, en direktsändning som tyvärr inte ligger kvar på webbplatsen.

Illustratör Emily Ryan, formgivare Kristina Lemos och jag har också hittat på en liten extra rolig sak i boken ”Den flygande hästen”. Kolla här!

Boken är också en film!
 
26 september

I morgon är det dags för Bokmässan i Göteborg! Jag är med på Författarförbundets Litteraturscen för att prata om bildens språk tillsammans med illustratör Jessika Berglund. Vi ses i monter A01:60!

20 september

Ett pressmeddelande om nya boken ”Den flygande hästen” som tar upp foto, skönhetsideal och normer har nu skickats ut, läs gärna genom att klicka på länken. Releasen firas på bokhandeln Läslusen i Uppsala den 24 oktober – Välkommen!

 

Det börjar närma sig deadline. Och allt är ännu inte på plats. Högupplösta bilder ska levereras, text granskas och hur var det nu man skapar en streckkod? Jag är tjänstledig från mitt arbete men tiden går så snabbt.

Supernöjd med omslaget! Här är en skiss:

OmslagDel4skiss
 
19 augusti

Jag jobbar på med manuset till del 4 i konstbokserien Petras bilder. Det är nu jag måste använda min tjurigaste sida för att bearbeta och bearbeta och bearbeta. Men manuset börjar kännas färdigt. Och alla bildrättigheter är i hamn. Jag har tagit hand om kontakterna med fotografernas agenter helt på egen hand eftersom inte Bildupphovsrätt i Sverige har avtal med Cindy Sherman, Dorothea Lange och Rineke Dijkstra. Jag blev extra glad över mailet med orden: ”Sherman approved your request”!

L3-farg
Illustration: Emily Ryan
10 juli

Det är sommar och jag har semester, från mitt arbete som informatör på Uppsala universitet, men inte från mitt författarskap. I dag ägnar jag en stund åt att kontakta tryckerier för att få offerter till tryckningen av del 4.

Dessutom njuter jag av de förslag som illustratör Emily Ryan redan har lämnat för del 4. Den handlar om fotografi och om att Petra går från att vara ”suddig” till att bli tydlig i sitt liv.

9 juli
SkolvärldenKlipp.PNG

Skolvärlden har gjort en intervju om konstbokserien Petras bilder och min strävan med böckerna. Mitt yttersta mål är att barn ska hitta sin egen kreativitet och det kan skolans estetiska ämnen stötta. Läs intervjun här

 
13 juni

I höst deltar jag både på Bokmässan i Göteborg och på Skolforum i Älvsjö. Författarförbundet har bjudit in mig till ett samtal om bildspråk på bokmässan. På Skolforum kommer jag att föreläsa om att ge barn ett bildspråk och om de estetiska ämnenas betydelse. Jag kommer även att delta med en monter, Hoppas att vi ses där!

Arbetet med att ta fram ytterligare två delar fortsätter. Jag har varit tjänstledig från mitt ordinarie jobb en kort period för att skriva. Nu finns ett råmanus till del 4 som handlar om fotografi. Fyra verk finns med, däribland ”Migrant mother” av Rineke Dijkstra och ”Film still #35” av Cindy Sherman. Det de har gemensamt är att de vill få betraktaren att tänka efter och skapa förändring! I berättelsen får Petra en allt starkare kontur, hon går från suddig till tydlig inför sig själv och andra. Illustratören Emily Ryan och formgivaren Kristina Lemos har fått manuset som ännu bara är ett första utkast. Det ska bearbetas!

Jag har även fått ytterligare en fantastisk recension. Den här gången har en klasslärare läst första delen i serien, ”Flickan i blått”, för sina elever i årskurs 1 på Sveaskolan i Örebro. Jag började gråta när jag läste hur barnen har engagerat sig i berättelsen, de har diskuterat konst, kamratskap, svek och hela tiden velat höra mer om Petra. Lärare Berit Hellström skriver bland annat:

”Efter första kapitlet uttryckte flera av eleverna att det var en superbra bok och ville att jag skulle läsa vidare. Texten hade fångat större delen av gruppen. De flesta var livligt med i våra samtal om texten och bilderna. Jag har nu äntligen börjat på andra delen och den tredje får vi läsa till hösten.

Böckerna kan jag varmt rekommendera att läsa på lågstadiet. Det finns mycket som eleverna kan känna igen sig i. Kopplingen till konst och bilderna och att barnen lär sig att ”se” tycker jag författaren har gjort på ett lättsamt och bra sätt.”

Hela texten finns på Pedagog Örebro Bokblogg.

9 april

Jag har satt samman en lärarhandledning som kan hjälpa dig som lärare som vill använda böckerna i skolans undervisning. Du hittar den som pdf här:

Lärarhandledning

Om du är lärare, hör gärna av dig!

 
 

Bibliotekstjänst har recenserat alla tre delar i serien, recensionerna är mycket fina!

Om ”Flickan i blått” skriver lektör Annakarin Lindberg bland annat att ”Det finns även en tydlig filosofisk ambition i berättelsen” och ger boken betyget 4 av 5. BTJ-häfte 2, 2018.

RecCitat
 

Om ”Pojken med örnen” skriver lektör Annakarin Lindberg bland annat ”Författaren vill få barn (och vuxna) att förstå att konsten inte bara är till för de som redan vet något om konst.” och ger boken betyget 4 av 5. BTJ-häfte 3, 2018.

RecCitatNapol

Om ”Klockan som rinner” skriver lektör Annakarin Lindberg bland annat att det här är ”En perfekt bok att introducera konst för barn”. och ger boken betyget 4 av 5. BTJ-häfte 4, 2018.

RecCitatKlockan
31 mars

Jag har roat mig med att göra en trailer för ”Klockan som rinner”, den tredje delen i konstbokserien. Min dotter ställde upp som skådespelare.

Boken handlar om när Petra är ensam hemma och rädd. Dessutom är hennes vän och granne Fredrika sjuk och hon ber Petra hämta en kudde i klädkammaren. När Petra sträcker sig efter den ramlar ett lapptäcke ner. Petra fascineras av färgerna och formerna. Fredrika berättar att hon sydde det efter att hon sett konstverket The City av Fernand Léger.

Lapptäcket finns på riktigt! Min mamma Ingar Trulsson, textillärare och den mest kreativa person jag känner, har sytt det efter Légers konstverk.

 
30 mars 2018

Snart startar arbetet med att skriva del 4 och del 5 i konstbokserien Petras bilder. Del 4 ska handla om fotografi och del 5 om samtidskonst.

Jag har flera anteckningsböcker där jag skriver ner olika idéer till berättelserna. Men jag känner ibland tvivel över min formuleringsförmåga, antar att det hör till.

28 mars 2018

Sunnerstaskolan i Uppsala har fått tre ex av varje del i serien som nu finns på skolbiblioteket. Det viktigaste är att böckerna når fram till läsarna!

Flera lärare vill också att jag kommer till skolan för att berätta om serien och det vill jag så klart. Jag ska sätta mig ner för att skriva en slags studiehandledning. Det finns många ämnen att prata om i böckerna, som till exempel hur en stad kan se ut. Tredje delen ”Klockan som rinner” berättar om två helt olika sätt att skildra en stad.

 
28 december

Jag fick en fantastisk julklapp av min mamma, den superkreativa textilläraren Ingar Trulsson. Hon har sytt det lapptäcke som Petra hittar hos Fredrika i den tredje delen ”Klockan som rinner”. Lapptäcket är en tolkning av Fernand Legérs verk ”The city”.

Så häftigt – det som händer i boken har tagit gestalt!

LapptäckeDSC_0115
 
LégerSidaNY
10 december
julbild

Kulturrådet satsar nu ytterligare på konstbokserien ”Petras bilder”. I dagarna fick jag ett överväldigande besked: kulturrådet ger mig ett större projektbidrag för att utveckla serien! Jag planerar nu för två delar till, pengarna ger mig tid att skriva. Troligen sätter jag mig till våren vid skrivbordet.

Bokserien har haft en strykande åtgång. De senaste dagarna har jag sålt över 120 böcker, min distributör vill ha fler ex till sitt lager av den första delen ”Flickan i blått”. Det betyder att upplagan snart är slut…

Två julmarknader har jag hunnit med, på Uppsala konstmuseum och på Wiks slott!

julmarknad
27 oktober
FlickaniblåttBakelse

Kulturrådet har beslutat att ge ”Flickan i blått” litteraturstöd. Det är fantastiskt glädjande att få en sådan fin kvalitetsstämpel! I listan över beviljade bidrag fanns en lång rad stora förlag, och så då mitt lilla. Bidraget betyder att landets alla bibliotek får boken och förhoppningsvis når en lång rad vetgiriga läsare.

 

”Klockan som rinner” är den tredje och sista delen i konstbokserien. Den är nu skickad till tryck efter en hel del bestyr. Eftersom boken handlar om den moderna konsten berättar den om konstverk där upphovspersonen ännu inte har varit död i 70 år som är gränsen för upphovsrättsskydd. Det har betytt ett stort jobb för mig med att få tillstånd. Jag har också bestämt att publicera originalverken i boken för att ge läsaren en möjlighet att se hela verken.

En fin recension av ”Flickan i blått” har publicerats i bland annat Sundsvalls tidning och Östersunds posten. Här kan du läsa den: (ÖPRecension)

 
25 oktober

Boken Pojken med örnen har kommit från tryckeriet! Jag är så nöjd. Berättelsen om Petra som inte får vara med i stafettlaget men som inspireras att be om att få en plats i laget tack vare granntanten Fredrika och konstverk på Napoleon ska nu nå läsare!

30 september

Bildning är en nödvändighet! Boken Flickan i blått är med på Bokmässan i Göteborg.

IMG_20170928_190219_842.jpg
 
25 september

Beställningar har börjat komma på enstaka böcker men också på hela serien – från Mjellby konstmuseum, Kalmar konstmuseum, Jamtli. Nu hoppas jag att bokhandlare här i Uppsala tar in serien!

Jag har fått några kommentarer från läsare. Bland annat från en mamma som har läst för sin 6-åring: Fortsätt läs mamma! hade hon sagt flera gånger när mamman ville säga godnatt. Ett fantastiskt betyg.

En annan förälder berättade om sin 10-åring som inte ville släcka lampan på kvällen och när flickan vaknade på morgonen fortsatte hon att läsa det första hon gjorde.

24 september

Releasefest har hållits den 16 september!

Och UNT har publicerat en intervju med mig om böckerna.

27 augusti

Ett stort antal konstmuseum har i dag fått mail om böckerna. Får se om jag får napp hos några!

 
25 augusti

Måste ju få leka också!

U&I, Zlatan, we have to finish what we have started:

 
19 augusti

Den första delen är hos tryckeriet. För mig är det en stor händelse. Och jag hoppas att det kommer att bli en stor händelse för läsare också.

Ett pressmeddelande har i veckan gått ut till ett stort antal redaktioner och bloggare. Det vore fantastiskt om någon tidning ville berätta om bokserien. Tyvärr är mina förväntningar lågt ställda, jag vet hur pressade alla journalister är och för att komma igenom det stora informationsflödet behöver man ett känt namn eller ett stort förlag bakom sig.

Bokserien finns nu hos Adlibris , så gå in och beställ den redan nu!

18 augusti

Illustratören Emily Ryan jobbar nu med tredje delen i serien ”Petras bilder”. ”Klockan som rinner” handlar om modernismen, den var en tid som skapade den fria konstnären. Konstnärer började experimentera med nya sätt att gestalta sådant som de själva var intresserade av. Stadens rörelse till exempel som Petra möter i målningar av Fernand Leger och Georgia O’Keeffe.

Jag satt på jobbet och kollade min privata mail, och började nästan gråta av att se Emilys illustrationer.

OmslagKlockansomrinner

Det här är ännu bara skisser!

dali-tusch
cykel-tusch
cirkel-tusch2
6 augusti

Det är bråda dagar. Den här söndagen jobbar jag med första, andra och tredje delen parallellt. Del 1 ska skickas till tryckeriet i veckan, så nervöst men också jätteroligt! Samtidigt måste omslaget till del 2 kollas och manuset till del 3 ses över en sista gång.

skrivbord
 
2 augusti

Omslaget till andra boken är nu klart, det är jättesnyggt! Nu ska illustrationen till formgivaren Kristina Lemos / Brizzo.

Illustration till omslaget för andra delen, Pojken med örnen, i serien Petras bilder.
Streckkod till del 1, Flickan i blått, i serien Petras bilder.

Sen har jag varit förlagsredaktör de senaste veckorna. De tre böckerna finns nu registrerade hos Bokinfo eftersom det är ett krav om boken ska säljas hos bland andra Akademibokhandeln. Och jag har ordnat streckkoder som bygger på isbn-koden (som också är böckernas EAN-kod), vilket inte var helt lätt att sätta sig in i. Dessutom har jag haft kontakt med Adlibris och Förlagssystem som kanske ska ta hand om distributionen.

Och nu börjar snart den viktiga marknadsföringen! Jag har en lång lista med kulturredaktörer, konstmuseum och lärare som ska kontaktas.

16 juli

Regnet och blåsten i Jämtland fortsätter men jag njuter! Jag njuter av att få se ytterligare illustrationer av Emily Ryan. Visserligen ännu bara skisser men det är så roligt att se mina texter och tankar ta form.

Del två i bokserien ”Petras bilder” heter ”Pojken med örnen”. Här är omslaget!

 
 
10 juli

Det är semestertider och jag och familjen har åkt till Jämtland och Hammerdal. Vårt sommarhus var under många år konstnären Berta Hanssons ateljé. Jag sitter på verandan och läser och skriver om manus till del tre ”Klockan som rinner” som handlar om modernismen. I boken blir Fredrika sjuk och Petra som har hittat sin trygghet hos henne känner sig ensam och rädd. Dessutom skrattar kompisarna åt en teckning som Petra har ritat på bildlektionen. Fredrika visar då en målning som får Petra att tänka om.

image

Jag har också en intensiv mailkontakt med illustratören Emily Ryan som just nu jobbar med bilder till andra delen ”Pojken med örnen”. Jag är så nöjd med hennes arbete!

I boken är Petra besviken över att hon inte får vara med i stafettlaget. Hon går till Fredrika och de pratar om hur kejsaren Napoleon använde sig av bilder för att få människor att tro att han är bäst.

Här är några av skisserna:

image
image
image

16 juni

Korrekturläsning och illustrationer har stått på schemat den här veckan. Illustratören Emily Ryan och formgivaren Kristina Lemos gör ett stort jobb just nu!

BarnvagnUtsnitt
FjärderUtsnitt

12 juni

Nu är det bestämt att ett tryckeri utomlands kommer att anlitas, Dimograf i Polen.

Och jag och min man har korrläst den första delen — snart skickas den till tryckeriet!

I fredags kom katalogen Höstens böcker 2017 från Svensk bokhandel. Med annons för bokserien ”Petras bilder”!

20170609_172708
20170609_172634

21 maj

Det är svåra beslut som måste tas när det kommer till tryck. Vilket tryckeri ska jag använda? Och vilket papper? Hur tjockt, matt, blankt, mitt emellan?

Jag kommer troligen att välja ett tryckeri utomlands och här handlar det så klart om kostnad! Tråkigt, jag vill verkligen stötta de svenska tryckerierna men när prislappen hamnar på mindre än hälften så är saken avgjord.

19 maj

I dag har jag fått ett brev från Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Hon önskar mig lycka till med projektet!

Jag hade vänt mig till en av deras fonder med en ansökan om stöd till produktionen av böckerna. Det var en chansning och jag anade att det inte ens går att söka pengar från dem. Men jag är glad över att ändå ha fått ett brev från Svenska akademien – Tack Sara Danius för att du tog dig tid att skriva ett personligt svar till mig!

SaraDanius

13 maj

I Svensk bokhandels höstkatalog kommer en annons för bokserien ”Petras bilder” att finnas med!

PetraAnnons

Omslaget till första boken i serien, ”Flickan i blått”, är klart! Illustratör är Emily Ryan och formgivare är Kristina Lemos.

FlickaniblåttOmslag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s