Konstnären Berta Hansson står som förebild för en av de två huvudpersonerna i böckerna om Petra i konstbokserien ”Petras bilder”.

Berta Hansson växte upp på en gård i byn Hammerdal i Jämtland i början av 1900-talet. Där förväntades alla hjälpa till med allehanda sysslor, som att plocka potatis och sköta hushållet. Men Berta var mer intresserad av att läsa och teckna så hon drog sig ofta undan, till exempel för att betrakta och rita av korna som vallades på ängarna.

Mamman dog när Berta var 16 år. Det gjorde att hon ännu mer fick ansvara för hushållsgöromålen. Något som Berta inte alls ville. I boken ”Berta Hansson” av Gunilla Carlstedt och Christian Åkerlund (Almlöfs förlag) återberättas historien om ärtsoppan som jag har hört min svärmor och Bertas syskonbarn, Birgitta Larsson, berätta om flera gånger.

”Jag brände en ärtsoppa medvetet. De skulle komma in från slåttern och äta. Jag satt med en bok och förhärdade mig och lät fläsket och ärtorna brännas upp så att det osade i huset.”

Med tilltaget ville Berta visa hur hopplös hon var på att ta hand om matlagning och allt annat som behövde skötas i ett hushåll. Och pappan förstod den demonstrativa handlingen. Berta Hansson fick utbilda sig och for som sjuttonåring till Sigtuna folkhögskola.

1935 kom Berta som tjugofemåring till byn Fredrika i Västerbotten för att arbeta som lärarinna. Tiden med skolbarnen fick en stor betydelse för hennes konstnärskap och det finns ett stort antal målningar som skildrar barnen, bland annat när de sitter i djup koncentration och läser.

GunillaBerta
Fotografi på ett vykort med målningen Gunilla av Berta Hansson. Kortet togs fram till utställningen med Berta Hanssons målningar som hölls på Konstakademien i Stockholm 2010, hundra år efter Bertas födelse.

Det är Berta Hanssons blick för barnen, för de små, för de små detaljerna i livet, som särskilt utmärker hennes konst. Och det är något av den ödmjuka, välvilliga, respektfulla och förunderliga känsla för livet som jag vill förmedla i mina böcker om Petra. Det är därför som Petras kompis heter just Berta.

MartinBerta
Min man Martin Larsson tecknad av Berta Hansson.

Nu har jag funderat över det svåra beslutet att byta namn på Berta i böckerna.

Kan hon heta Fredrika i stället? Fredrika var ju den plats där Berta fick chans att utveckla sitt måleri och det var också där som hon blev ”upptäckt” av en slump av konstnären och författaren Elsa Björkman-Goldschmidt. Hon var på besök i Fredrika och anlände sent en kväll med bussen. Berta som var ute på sparktur för att fördriva en ”ovanligt besvärlig känsla av meningslöshet” erbjöd Elsa sparkskjuts. Och så fick Elsa syn på Bertas målningar.

Kan Petras lots heta Fredrika?