”Bilden berättar. Vad berättar bilden?”

I min äldsta dotters skola sitter det ett anslag på väggen alldeles vid dörren in till biblioteket. Texten handlar om bilder och bilders innehåll.

När jag gick i skolan ägnade vi bildlektionen åt komposition, teknik och material. Det var motivet och formen som var det viktiga. Anslaget på skolan visar på något intressant. Numera är inte motivet det som bildlektionerna ensidigt lyfter fram utan innehållet i bilden är minst lika viktigt. Det bilden berättar har betydelse.

 

”I bokserien Petras bilder är det bildernas innehåll som står i centrum.”

 

I Skolverkets kursplan för bildämnet från 2011/12 formuleras den nya riktningen: ”Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska och känslomässiga upplevelser. Kunskaper om bilder och bildkommunikation är betydelsefulla för att kunna uttrycka egna åsikter och delta aktivt i samhällslivet.”

I en kommentar till kursplanen i bild står det att ”den nya kursplanen betonar bildämnets kommunikativa inslag i större utsträckning än tidigare. Det innebär att kursplanen vill integrera ämnets två beståndsdelar: att skapa/framställa och att analysera/tolka. I kursplanen framhålls vikten av att se till vad bilder berättar, det vill säga till bildbudskap och inte enbart till bilders yta.”

Jacques-Louis_David,_The_Coronation_of_Napoleon

I dag omges vi ständigt av bilder och att kunna analysera och kritiskt granska bilders innehåll har blivit allt mer nödvändigt. För en bild, en målning är inte neutral. Ett fotografi är inte en direkt återgivning av det fotograferade. Det vet nog de flesta numera, alla som använder en smart telefon vet hur lätt det är att ändra på ett foto. Det finns ju filter. Och redigeringsprogram som kan ljusa upp, bättra på, ta bort.

I bokserien Petras bilder är det bildernas innehåll som står i centrum. I seriens andra del ”Pojken med örnen” tittar Petra och Fredrika på målningar föreställande kejsaren Napoleon. De för ett långt samtal om varför bilderna av honom ser ut som de gör:

”– Den här bilden är målad av en berömd konstnär för två hundra år sedan. Napoleon går med sina soldater över ett jättestort berg. Titta på hästen igen, är det något annat med den?

napoleoncrossing

Petra funderade. Sedan sträckte hon upp sina händer i luften och lät dem vaja av och an i luften.

– Jag tror att det blåser för svansen fladdrar. Mitt hår for runt i vinden precis så där förut! Petra pekade ivrigt mot fönstret och nickade.

– Det blåser nog som här!

Petra såg hur glädjen spred sig i Fredrikas ansikte.

– Bravo! Men varför är hästen målad så, tror du?

Petra klämde sig ut från kökssoffan. Hon gick runt på golvet och gungade med huvudet, håret slog mot hennes ansikte. Hon galopperade ut i hallen, först långsamt, sedan allt snabbare. Hon hörde Fredrika applådera i takt med galoppen. Petra passerade Fredrika och bromsade in vid fönstret. Hon tittade på träden som vajade utanför i vinden. Hon tänkte återigen på hur hennes hår hade fladdrat när hon hade gått hem, hur arg och ledsen hon hade varit efter skolan och att hon hade slagit så hårt med en pinne på trottoaren att den hade gått av. Hon hade känt sig vild. Och hon hade drivits på av vinden, precis som grenarna, löven, molnen.

– Jamen, det är ju något vilt på gång!

– Precis! För att säga att nu ska det hända något. En vind ska dra genom landet och välta och riva ner och blåsa omkull.

– Jag slog sönder en pinne! sa Petra och slog med armen i luften för att visa hur hon hade gjort.

Fredrika drog med fingret längsmed hästens vita hals och mage.

– Och för att kunna rida en häst som stegrar sig och har vilt, uppspärrade ögon, hur måste man vara då, tror du?

– Stark! Petra knöt sina händer och drog dem till sig, hon låtsades vara en ryttare som höll hårt i ett par tyglar.

Fredrika sken upp.

– Vad du kan! Det är precis det som Napoleon vill att man ska tänka. Han var smart, han. Napoleon använde bilder, med hjälp av dem fick han alla att tro att han var stark och bäst.”

 

De båda konstverken är målade av Jacques-Louis David, den övre heter ”Napoleons kröning”, den nedre ”Napoleon vid Sankt Bernhard”.