Aktuellt om utgivningen

FrilagdPetraLitenDSC_0109
28 december

Jag fick en fantastisk julklapp av min mamma, den superkreativa textilläraren Ingar Trulsson. Hon har sytt det lapptäcke som Petra hittar hos Fredrika i den tredje delen ”Klockan som rinner”. Lapptäcket är en tolkning av Fernand Legérs verk ”The city”.

Så häftigt – det som händer i boken har tagit gestalt!

LapptäckeDSC_0115

LégerSidaNY

 

10 december

julbild

Kulturrådet satsar nu ytterligare på konstbokserien ”Petras bilder”. I dagarna fick jag ett överväldigande besked: kulturrådet ger mig ett större projektbidrag för att utveckla serien! Jag planerar nu för två delar till, pengarna ger mig tid att skriva. Troligen sätter jag mig till våren vid skrivbordet.

Bokserien har haft en strykande åtgång. De senaste dagarna har jag sålt över 120 böcker, min distributör vill ha fler ex till sitt lager av den första delen ”Flickan i blått”. Det betyder att upplagan snart är slut…

Två julmarknader har jag hunnit med, på Uppsala konstmuseum och på Wiks slott!

julmarknad

 

 

27 oktober

FlickaniblåttBakelseKulturrådet har beslutat att ge ”Flickan i blått” litteraturstöd. Det är fantastiskt glädjande att få en sådan fin kvalitetsstämpel! I listan över beviljade bidrag fanns en lång rad stora förlag, och så då mitt lilla. Bidraget betyder att landets alla bibliotek får boken och förhoppningsvis når en lång rad vetgiriga läsare.

 

”Klockan som rinner” är den tredje och sista delen i konstbokserien. Den är nu skickad till tryck efter en hel del bestyr. Eftersom boken handlar om den moderna konsten berättar den om konstverk där upphovspersonen ännu inte har varit död i 70 år som är gränsen för upphovsrättsskydd. Det har betytt ett stort jobb för mig med att få tillstånd. Jag har också bestämt att publicera originalverken i boken för att ge läsaren en möjlighet att se hela verken.

En fin recension av ”Flickan i blått” har publicerats i bland annat Sundsvalls tidning och Östersunds posten. Här kan du läsa den: (ÖPRecension)

25 oktober

Boken Pojken med örnen har kommit från tryckeriet! Jag är så nöjd. Berättelsen om Petra som inte får vara med i stafettlaget men som inspireras att be om att få en plats i laget tack vare granntanten Fredrika och konstverk på Napoleon ska nu nå läsare!

30 september

Bildning är en nödvändighet! Boken Flickan i blått är med på Bokmässan i Göteborg.

IMG_20170928_190219_842.jpg

25 september

Beställningar har börjat komma på enstaka böcker men också på hela serien – från Mjellby konstmuseum, Kalmar konstmuseum, Jamtli. Nu hoppas jag att bokhandlare här i Uppsala tar in serien!

Jag har fått några kommentarer från läsare. Bland annat från en mamma som har läst för sin 6-åring: Fortsätt läs mamma! hade hon sagt flera gånger när mamman ville säga godnatt. Ett fantastiskt betyg.

En annan förälder berättade om sin 10-åring som inte ville släcka lampan på kvällen och när flickan vaknade på morgonen fortsatte hon att läsa det första hon gjorde.

24 september

Releasefest har hållits den 16 september!

Och UNT har publicerat en intervju med mig om böckerna.

27 augusti

Ett stort antal konstmuseum har i dag fått mail om böckerna. Får se om jag får napp hos några!

25 augusti

Måste ju få leka också!

U&I, Zlatan, we have to finish what we have started:

19 augusti

Den första delen är hos tryckeriet. För mig är det en stor händelse. Och jag hoppas att det kommer att bli en stor händelse för läsare också.

Ett pressmeddelande har i veckan gått ut till ett stort antal redaktioner och bloggare. Det vore fantastiskt om någon tidning ville berätta om bokserien. Tyvärr är mina förväntningar lågt ställda, jag vet hur pressade alla journalister är och för att komma igenom det stora informationsflödet behöver man ett känt namn eller ett stort förlag bakom sig.

Bokserien finns nu hos Adlibris , så gå in och beställ den redan nu!

18 augusti

Illustratören Emily Ryan jobbar nu med tredje delen i serien ”Petras bilder”. ”Klockan som rinner” handlar om modernismen, den var en tid som skapade den fria konstnären. Konstnärer började experimentera med nya sätt att gestalta sådant som de själva var intresserade av. Stadens rörelse till exempel som Petra möter i målningar av Fernand Leger och Georgia O’Keeffe.

Jag satt på jobbet och kollade min privata mail, och började nästan gråta av att se Emilys illustrationer.

OmslagKlockansomrinner

Det här är ännu bara skisser!

dali-tusch

cykel-tusch

cirkel-tusch2

6 augusti

Det är bråda dagar. Den här söndagen jobbar jag med första, andra och tredje delen parallellt. Del 1 ska skickas till tryckeriet i veckan, så nervöst men också jätteroligt! Samtidigt måste omslaget till del 2 kollas och manuset till del 3 ses över en sista gång.

skrivbord

omslagPojken
2 augusti

Omslaget till andra boken är nu klart, det är jättesnyggt! Nu ska illustrationen till formgivaren Kristina Lemos / Brizzo.

Illustration till omslaget för andra delen, Pojken med örnen, i serien Petras bilder.
Streckkod till del 1, Flickan i blått, i serien Petras bilder.

Sen har jag varit förlagsredaktör de senaste veckorna. De tre böckerna finns nu registrerade hos Bokinfo eftersom det är ett krav om boken ska säljas hos bland andra Akademibokhandeln. Och jag har ordnat streckkoder som bygger på isbn-koden (som också är böckernas EAN-kod), vilket inte var helt lätt att sätta sig in i. Dessutom har jag haft kontakt med Adlibris och Förlagssystem som kanske ska ta hand om distributionen.

Och nu börjar snart den viktiga marknadsföringen! Jag har en lång lista med kulturredaktörer, konstmuseum och lärare som ska kontaktas.

16 juli
image

Regnet och blåsten i Jämtland fortsätter men jag njuter! Jag njuter av att få se ytterligare illustrationer av Emily Ryan. Visserligen ännu bara skisser men det är så roligt att se mina texter och tankar ta form.

Del två i bokserien ”Petras bilder” heter ”Pojken med örnen”. Här är omslaget!

10 juli

Det är semestertider och jag och familjen har åkt till Jämtland och Hammerdal. Vårt sommarhus var under många år konstnären Berta Hanssons ateljé. Jag sitter på verandan och läser och skriver om manus till del tre ”Klockan som rinner” som handlar om modernismen. I boken blir Fredrika sjuk och Petra som har hittat sin trygghet hos henne känner sig ensam och rädd. Dessutom skrattar kompisarna åt en teckning som Petra har ritat på bildlektionen. Fredrika visar då en målning som får Petra att tänka om.

image

Jag har också en intensiv mailkontakt med illustratören Emily Ryan som just nu jobbar med bilder till andra delen ”Pojken med örnen”. Jag är så nöjd med hennes arbete!

I boken är Petra besviken över att hon inte får vara med i stafettlaget. Hon går till Fredrika och de pratar om hur kejsaren Napoleon använde sig av bilder för att få människor att tro att han är bäst.

Här är några av skisserna:

image

image

image

16 juni

Korrekturläsning och illustrationer har stått på schemat den här veckan. Illustratören Emily Ryan och formgivaren Kristina Lemos gör ett stort jobb just nu!

BarnvagnUtsnittFjärderUtsnitt

12 juni

Nu är det bestämt att ett tryckeri utomlands kommer att anlitas, Dimograf i Polen.

Och jag och min man har korrläst den första delen — snart skickas den till tryckeriet!

I fredags kom katalogen Höstens böcker 2017 från Svensk bokhandel. Med annons för bokserien ”Petras bilder”!

20170609_17270820170609_172634

21 maj

Det är svåra beslut som måste tas när det kommer till tryck. Vilket tryckeri ska jag använda? Och vilket papper? Hur tjockt, matt, blankt, mitt emellan?

Jag kommer troligen att välja ett tryckeri utomlands och här handlar det så klart om kostnad! Tråkigt, jag vill verkligen stötta de svenska tryckerierna men när prislappen hamnar på mindre än hälften så är saken avgjord.

19 maj

I dag har jag fått ett brev från Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Hon önskar mig lycka till med projektet!

Jag hade vänt mig till en av deras fonder med en ansökan om stöd till produktionen av böckerna. Det var en chansning och jag anade att det inte ens går att söka pengar från dem. Men jag är glad över att ändå ha fått ett brev från Svenska akademien – Tack Sara Danius för att du tog dig tid att skriva ett personligt svar till mig!

SaraDanius

13 maj

I Svensk bokhandels höstkatalog kommer en annons för bokserien ”Petras bilder” att finnas med!

PetraAnnons

Omslaget till första boken i serien, ”Flickan i blått”, är klart! Illustratör är Emily Ryan och formgivare är Kristina Lemos.

FlickaniblåttOmslag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s